Au coeur de la cour

VERFAILLIE Joke
Au coeur de la cour : de griffie en de griffiers van de Raad van Vlaanderen, een bijdrage tot de geschiedenis van instellingen, ambtenaren en archiefvorming tijdens het ancien régime (1386-1795)
Gent : Skribis, 2017, IV-400 p.
Collection Historische monografieën Vlaanderen ; 3
ISBN 978-90-73626-68-3

FL 2535

Résumé éditeur :

Hoogste gerechtshof, bestuursorgaan en waakhond voor vorstelijke en gewestelijke belangen. Vier eeuwen lang, van de 14de tot de 18de eeuw, was de Raad van Vlaanderen één van de belangrijkste instelligen van het oude Graafchap Vlaanderen. In dit boek ligt de focus op de griffie van die instelling, een vernieuwende invalshoek die unieke inzichten oplevert over interne dynamiek, geschiedenis, werking en archiefvorming van de Raad en van vroegmoderne instellingen in het algemeen. Darnaast is dit ook het verhaal van de griffiers zeilf, die voor het eerst uit de anonimiteit treden. Aan de hand van een collectieve biografie komen ze in beeld als een groep hoog opgeleide ambtenaren die ambitie en invloed niet schuwden, zowel op professioneel als op familiaal en sociaal vlak. Hierbij wordt vooral gesteund op de inhoud en de vormgeving van het omvangrijke archief van de Raad van Vlaanderen – hun eigen, tastbare nalatenschap. (4e de couv.)

Axe de recherches :

  • Axe 3 : Guerre, sécurité(s), (des)ordre(s) public(s)

Vous aimerez aussi...

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search